sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Charles Bukowski, Postitoimisto


Olen pitkään halunnut lukea Bukowskia ja eräs ystävä suositteli aloittamaan Postitoimistosta, joten niin tein. Postitoimisto on Bukowskin ensimmäinen romaani ja hänen omien sanojensa mukaan vahvasti omaelämänkerrallinen romaani hänen kaksitoistavuotisesta työputkestaan yhdysvaltain postilaitoksella.. Kirjan päähenkilön Henry Chinaski on Charles Bukowskin alter ego. 

Henry Chinaski on naisiin menevä, juopotteleva retku, joka tarvitsee työn rahoittaakseen alkoholin ja raviharrastuksensa. Hän pestautuu töihin postitoimistoon kuullessaan kadulla jonkun sanovan sen olevan mukava työpaikka. Postin jakaminen on kuitenkin kaikkea muuta kuin mukavaa. Pikkumainen pomo Jonstone nipottaa ja postilaatikoilla postinjakaja saa joka päivä samoja valituksia, "miksei minulle ole mitään?" tai "miksi aina vain laskuja?"

Chinaski ei yritä mitään, hän vain on ja elää. Jos nainen vaatii liikaa, nainen vaihtoon, tai jos pomo nillittää liikaa, kostetaan potkujenkin uhalla. Jos asiat eivät toimi ne laitetaan toimimaan tai jos se ei onnistu, ei kerrota kenellekkään. Chinaski on välinpitämätön ajelehtija, jonka ainoana päämääränä näyttää olevan pano ja viina.

Vaikka hahmona Chinaski on ärsyttävä, en pitänyt hänestä enkä ymmärtänyt häntä yhtään, tykkäsin kirjasta kuitenkin. Sen asenteesta ja arkipäivän huomioista.

Englanninkielinen alkuteos: Post Office 1971
Suomentanut: Kristiina Rikman
Sivuja: 218

****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti