keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Joan Didion, Maagisen ajattelun aika


Maagisen ajattelun aika on Joan Didionin omaelämänkerrallinen teos, jossa hän kertoo aviomiehensä ja sielunkumppaninsa Joh Gregory Dunnen kuoleman jälkeisestä vuodesta. Dunne ja Didion olivat arvostettu yhdysvaltalainen taiteilijapariskunta.

Dunnen ja Didionin tytär Quintana sairastuu vakavasti hieman ennen joulua 2003. Hän makaa sairaalassa koomassa vielä uudenvuodenaattona, samaan aikaan kun hänen vanhempansa valmistelevat illallista. Yllättäen kesken illallisen Dunne saa sydänkohtauksen ja menehtyy samantien. Kirja on Didionin omaa pohdintaa rakkaan ihmisen kuolemasta ja sen aiheuttamasta surusta selviytymisestä. Arkisista asioista, hautajaisten järjestämisestä ja siitä mitä tehdä kuolleen tavaroille. Teksti on päiväkirjamaista itsepohdiskelua. Kerronnan aikajanaa selventää Quintanan sairastaminen ja toipumisyritykset joita Didion myös käy läpi.

Kirjaan tarttuessani hieman epäröin ja melkein jätin sen hyllyyn, pelätessäni lukemisen menevän vain itkemiseksi. Sillä tiesin sen kertovan Didionin rankoista kokemuksista. Didion ei kuitenkaan liikaa vello surussaan vaan pohtii asioita ja reaktioitaan älyllisesti. Siten hänestä saattaa saada hieman kylmän vaikutelman, mutta pidin tästä tavasta kertoa asiat niinkuin ne ovat.

Alkuteos: The Year of Magical Thinking 2005
Suomentanut: Marja Haapio 
Like 2007
Sivuja: 221

***

2 kommenttia: