keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Mark Paytress - Sid Vicious, Nuorena kuolemisen jalo taito


Mark Paytress on brittiläinen rockjournalisti ja -kirjailija. Hän on tutkinut 70-luvun punk-kulttuuria. Kirjaa varten hän haastetteli lukuisia Sidin ystäviä ja hänet tunteneita, ja haastattelujen pohjalta kokosi tämän kirjan. 

Sid Vicious (John Simon Ritchie) tuli tunnetuksi Sex Pistols yhtyeen basistina. Hänen äitinsä Anne Beverley kasvatti hänet yksin, ensin Sidin isän ja myöhemmin isäpuolen kuoltua. Äitiä ja poikaa yhdistivät huumeet. Varsinkin heroiinia he käyttivät yhdessä. 

Vaikka Sidistä tuli kuuluisa Sex Pistolsien myötä, se ei johtunut soittotaidosta. Keikoilla hänen bassoaan ei usein oltu edes kytketty vahvistimeen. Sidin kuuluisaksi hänet teki hänen karismansa ja riehumisensa keikoilla ja niiden jälkeen. Rivosta käytöksestään huolimatta monet Sidin ystävät ovat sanoneet hänen olleen pohjimmiltaan ujo ja herkkä. 

Nancy Spungenia ei voi ohittaa Sid Viciousista puhuttaessa. Kukaan Sidin ystävistä ei tykännyt Nancysta, suurin osa sanoi hänen olevan ällöttävä huora. Nancy oli ylpeä ja huomionkipeä. Monen Sidin ystävän mielestä hän veti Sidin alas ja heroiiniriippuvaiseksi, kun itsekkin oli. Nancy myös nostatti Sidin egoa ja sai hänet kuvittelemaan itsensä Sex Pistolsien keulakuvaksi. Nancy oli ensimmäinen ja ehkä ainoa, josta Sid oli kiinnostunut seksuaalisesti. Myöhemmin jotkut ovat sanoneet, että Sid saattoi olla homo. Hänellä oli lukuisia naispuolisia tuttuja, mutta koskaan hän ei osoittanut minkäänlaista seksuaalista kiinnostusta heihin, vaikka tilaisuuksia olisikin ollut. 

Kun Nancy Spungen löydettiin kuolleena hotellihuoneesta, Sid pidätettiin ja häntä syytettiin Nancyn kuolemasta. Tuomioistuimen päätöstä ei koskaan tullut, sillä ollessaan vapaana takuita vastaan Sid kuoli heroiinin yliannostukseen. Jotkut uskovat Sidin tehneen itsemurhan omantunnontuskissaan. Mark Paytress ei kuitenkaan usko Sidin tappaneen Nancya, ja uskoo Sidin kuolleen vahingossa tavallista vahvempaa heroiinia käytettyään.

Kirjana mielenkiintoinen. Romaanimainen, etenee selkeästi, vaikka onkin koottu haastatteluista. Selkeästi Sid Viciousista kertova kirja, häntä henkilökohtaisesti tuntemattoman ulkopuolisen silmin.

****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti