perjantai 22. elokuuta 2014

Juhani Mattila - Ujoudesta, yksinäisyydestä


Ujoudesta, yksinäisyydestä on psykiatrian erikoislääkäri ja psykoanalyytikko Juhani Mattilan kirjoittama kirja ujoudesta, sosiaalisesta ahdistuksesta ja niihin liittyvästä yksinäisyyden tunteesta. Terapauttini käski lukemaan tämän kirjan. Yllätyin miten hyvin Mattila osasi kertoa ujoudesta ja sen oireista, joiden ujo ihminen ei itsekkään aina tajua johtuvan ujoudesta. Hienoa oli myös se miten laajasti kirjassa kerrottiin ujouteen liittyvistä asioista. Siitä, mitä ujous on, sen piilottamisesta vihaisuuteen tai täyteen sulkeutuneisuuteen, tunteiden kontrolloinnista, riippuvuudesta, parisuhteesta ja syyllisyydesta muunmuassa. Suosittelisin tätä kaikille ujoille ja niille jotka haluavat ymmärtää ujoja. Kaikissa ihmisissä on kai jonkun verran ujoutta, mutta sitä voi olla myös elämää haittaavan paljon. Mattilan mukaan ujous voidaan lyhyesti määritellä: "Ujoutta on kaikki se mikä kaventaa sielullista kosketuspintaa toiseen ihmiseen."

Mietin tätä lukiessani minkälainen kirjailijan suhtautuminen ja tieto ujoudesta olisi, jos hän ei olisi suomalainen. Ujous muissa kulttuureissa saattaa olla kovin erilaista ja se koetaan eri tavalla. Tähän ajatukseeni sain tukea tänään lukiessani Helsingin Sanomista juttua introverttiudesta, johon oli otettu lainauksia Juhani Mattilalta. Jutussa hän totesi asuinpaikan vaikuttavan sosiaaliseen avoimuuteen, jopa Suomen sisällä. (vrt. Itä- ja Länsi-Suomi)

Kirja ei anna vastauksia miten päästä ujoudesta tai peloista. Se saa niistä kertomalla ymmärtämään tunteitaan paremmin. Ehkä hyväksymään ja olemaan armollisempi itselleen. Kirja on puhutteleva ja rohkaiseva. Ujoudesta ei pidä kokonaan päästä eroon. Se on osa tunneherkkyyttä.

Wsoy 2004
Sivuja 341
Kansi: Sami Saramäki

****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti