sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Ilmari Vesterinen, Geishan maailma


Geishan maailma kertoo geishojen alkuperästä ja historiasta, perinteisistä tavoista ja vähän myös geishoista nykypäivänä. Japanissa pidetään edelleen kiinni geishaperinteestä. Kirja kertoo myös siitä mitä geishat tekevät, miksi joku ryhtyy geishaksi, mitä geishoista ajatellaan ja millainen on geishan elämä. Todella mielenkiintoinen ja monipuolinen kirja geishoista ja Japanin kulttuurisista tavoista heihin liittyen. 

Monet länsimaalaiset ajattelevat geishojen olevat japanilaisia prostituoituja. Sitä he eivät kuitenkaan ole, vaan korkeasti koulutettuja seuralaisia ja viihdyttäjiä. Hyvä geisha on paitsi kaunis, myös älykäs ja taiteellinen. Hän osaa keskustella miesten kanssa aiheesta, kuin aiheesta ollen usein valistuneepi ja viisaampi, sitä tietenkään näyttämättä. Viihdyttää heitä tanssilla ja musiikilla ja pitää tunnelman yllä juhlissa ja illanvietoissa. Geishat ovat Japanissa arvostettuja ammatinharjoittajia.

Jos geishat tai Japanin kulttuuri kiinnostaa enemmän voin suositella lukemaan myös tietenkin Artur Goldenin Geishan muistelmat ja lisäksi Sujata Masseyn Rei Shimura -sarja, Yasunari Kawabatan Lumen maa ja Kyoko Morin Shizukon tytär. Näiden kirjojen ansiosta olen oppinut paljon Japanin kulttuurista ja kiinnostunut siitä, siksi tämänkin halusin lukea. Japani kiinnostaa, koska siellä on niin erilaiset tavat kuin länsimaissa ja täysin oma kulttuuri.

Karisto 2001
Sivuja: 153

****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti