sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Bodhipaksa - Vegetarismi - Miten ja miksi ryhtyä kasvissyöjäksi


Bodhipaksa on buddhalainen ja korostaa omaa ajattelutapaansa, joka on lyhyesti, että mitään elävää ei saisi vahingoittaa. Buddhalaisia suuntauksiakin on erilaisia. Bodhipaksa korostaa omaa ajatteluaan mielestään oikeana, ja toivoo voivansa herättää ajatuksia muissa buddhalaisissa, mutta myös tavallisissa uskontoa harjoittamattomissa ihmisissä. 

Bodhipaksa on brittiläinen ja on opiskellut eläinlääkäriksi ja sanoo sen vaikuttaneen ehkä eniten siihen, kun hän alkoi kasvissyöjäksi. Hän kävi jo opiskeluaikana monissa eläinten tehotuotantolaitoksissa ja kertoo kirjassakin eläinten hurjista oloista niissä. 

Boddhipaksa korostaa, että hän haluaa ihmisten alkavan miettiä kasvissyöntiä eettisestä näkökulmasta, mutta kertoo silti myös kasvissyönnin terveydellisistä vaikutuksista. Koko kirjan läpi kulkeekin ajatus kaiken elävän kunnioittamisesta ja myötätunnosta. Hän toivoo rakastavan ystävällisyyden leviävän koko maailmaan.

Kirjan alun kertomukset eläinten tehotuotannosta suosittelen kaikkien luettavaksi. Muuten kirja keskittyy todella paljon buddhalaisuuden filosofiaan kasvissyönnistä. Sitä kuitenkin pystyy helposti soveltamanan myös omaan ajatteluun, olematta silti buddhalainen.

Itse olen jo paljon tutustutnut kasvissyöntiin ja eettisiin ajatuksiin, niin haluan tästä kirjasta kirjoittaa ylös yhden vielä pidemmälle menevän lainauksen:

"Buddhalaisten opetusten mukaan voimme oppia tuntemaan empatiaa niin, että emme enää näe maailman jakautuvan "omaan itseemme" ja "muihin". Silloin olemme täydellisesti oivaltaneet kaiken liittyvän kaikkeen, emmekä pyri lievittämään toisten olentojen kärsimystä sen takia, että itse tuntisimme olomme paremmaksi, vaan yksinkertaisesti siksi, että huomaamme kärsimyksen olevan, ja tiedämme kärsivien olentojen tahtovan vapautua kärsimyksistään.

Kun alamme opetella eettistä käytöstä, on lähestymistapamme väkisinkin jonkin verran itsekeskeinen, mutta meditaation ja syvällisen olemassaolon luonteen pohdiskelun tukemana voimme oppia todellista epäitsekkyyttä."

Kirja oli hyvin helpposelkoinen ja asiat helposti selittävä. Myös kovin kasvissyöntiin käännyttävä.

****



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti